The Famous Arashiyama Bamboo Forest and Fushimi Inara Taisha

1:43 PTG

Assalamualaikum Hai.

Arashiyama Bamboo Forest

Arashiyama Bamboo Forest

Starting of the journey

Arashiyama Bamboo Forest, Kyoto, Japan. So planning harini memang nak berhadapan dengan nature je. Lepas dah penat pusing Arashiyama Bamboo Forest, kita pusing Kimono Forest, dan seterusnya Fushimi Inara Taisha. Part paling best semua tempat ni tiada entrance free. Jadi hanya perlu keluar duit untuk transportation ke sana sahaja. Dengar cerita sehari sebelum kitorang pergi, Arashiyama Bamboo Forest ni ada salji-salji halus. Malangnya, waktu Nad pergi memang langsung takde bayang salji hahaha. So masih belum pernah jumpa salji lagi setakat ni. Salji dekat i-city tu pernah la hahaha.

Arashiyama Bamboo Forest

Waktu terbaik untuk datang ke Arashiyama Bamboo Forest ni dikatakan pada awal pagi dan lewat petang. Sebabnya waktu tu view extra cantik dengan kehadiran sunrise/sunset, ditambah pula dengan bilangan pengunjung yang kurang. Tapi, Nad sampai sana ngam-ngam pukul 9.30 hahaha. Matahari dah selamat naik tinggi dan orang pun dah ramai. Tapi kalau berjalan tu tak rasa panas pun sebab bamboo yang tinggi-tinggi belaka ni dah boleh jadi bumbung untuk kita berjalan dengan redup.

Arashiyama Bamboo Forest


Arashiyama Bamboo Forest

Kalau nak ambil gambar yang focus kita sorang waktu camni memang dah susah haha, sebab ramai yang lalu-lalang. Jadi kita ambil jela gambar apa yang ada yee. Kalau pandang atas memang sejuk je rasa mata memandang. Cantikkk sangat bamboo forest ni, memang diorang jaga rapi dan sihat.

Arashiyama Bamboo Forest


My partner in crime ๐Ÿ’•

Kebetulan pula terjumpa dengan akak yang fly sekali dari KLIA2. Nad memang cam muka akak tu sebab ada duduk sebelah dia and dia bawak anak. Terus minta tolong snapkan gambar kami berdua. Susah sikit nak ambil gambar bersama kalau dah travel berdua ni. Mampu selfie je boleh hahah.

Pusing punya pusing memang besar juga Arashiyama Bamboo Forest, tapi semua view penuh dengan bamboo jela hahah. Agak-agak dah bosan, Nad dengan Nazirah pun terus cuba cari jalan keluar ๐Ÿ˜‚ Waktu jalan tu ternampak pulak ada penjual yang menghasilkan serangga buatan sendiri menggunakan bamboo. Fuhh. Seni halus yang bukan semua orang mampu buat. Gila wui bamboo yang keras besar ni ni dia boleh buat serangga macam pepatung yang halus tu.

Dari Arashiyama Bamboo Forest ni, Nad jalan je menuju ke Kimono Forest. Di sini dipamerkan tiang berbentuk silinder yang dihiasi dengan corak kimono berwarna-warni. Kalau nak diikutkan memang dekat je nak sampai sini, jalan beberapa metre pun dah boleh sampai. Sebab Kimono Forest ni tempat dia kecil sahaja. Dia buat dekat kawasan track train. Tapi kecil-kecil pun ada lebih kurang 32 jenis textile dan 600 batang kimono yang dipamerkan.

Kimono Forest


Kimono Forest

Mamat Korea ke Jepun Nad pun taktau hahah

Kimono Forest


Kimono Forest


Laluan yang dihiasi dengan kimono. Extra cantik pada waktu malam!

Waktu paling sesuai dan cantik untuk datang ke Kimono Forest ni adalah pada waktu sunset sehingga jam 9 malam. Waktu ni, kimono tu semua akan bercahaya dengan lampu LED. Memang lawa! Boleh search dekat Youtube kalau nak tengok keindahan dia. Nad susun timing memang tak dapat nak pergi waktu malam, so dapat singgah waktu siang pun dah cukup bersyukur sebab berjaya sampai ke sini.

Kimono Forest


Pond of Dragon

Dekat celah-celah kawasan Kimono Forest ni juga ada "Pond of Dragon" di mana pengunjung akan baling coin dan membuat wish. Dekat box tu juga ada tulis kalau kita rendam tangan jap dalam pond tu, hati akan sentiasa tenang dan gembira ha gitu ~

Fushimi Inara Taisha

Pintu gerbang punya besar dan menarik perhatian. Kalau tak jumpa jugak Fushimi Inara Taisha ni memang pelik hahah

Fushimi Inara Taisha

Habis saja melawat dua forest ni, terus kitorang menuju ke Fushimi Inara Taisha. Basically, sesiapa yang pergi ke Arashiyama Bamboo Forest, akan terus pergi ke Fushimi Ianara Taisha ni juga. Sebabnya dua tempat ni memang berdekatan. Dari jauh dah nampak pintu gerbang warna oren  kemain tinggi, excited!


Fushimi Inara Taisha

Romon Gate

Fushimi Inara Taisha


Dekat sini memang ramai geisha okay

Fushimi Inara Taisha


Bila dah masuk jauh ke dalam shrine (kuil) ni, korang akan disambut dengan beribu pintu gerbang torii ni. Setiap tiang ni merupakan hasil derma dari individu ataupun syarikat. Dan di setiap tiang tu ada tulisan. Mulanya Nad ingatkan quote-quote tentang kehidupan ke apa. Rupanya tulisan tu merupakan nama penderma dan tarikh dermaan dilakukan. Respect much dengan masyarakat Jepun ni.

Fushimi Inara Taisha

Fushimi Inara Taisha

Ada lah dalam 1 jam Nad explore Fushimi Inara Taisha ni pastu dah rasa penat. Bukan apa, tiba-tiba terjumpa map dan yang Nad jalan tu hanya lebih kurang suku je dari kawasan tersebut. Pehhh, dah la berbukit dan bertangga. Walaupun cuaca sejuk tapi penat oi ๐Ÿ˜‚ Lalu, Nad pun decide untuk patah balik dan keluar hahah. Kalau korang berniat nak explore seluruh kawasan ni, boleh peruntukkan masa lebih kurang 3 jam. Itu pun kalau tak penat ler heheh.

Fushimi Inara Taisha


Dalam perjalanan nak keluar tu terserempak pula dengan geisha-geisha dari Tokyo ni. Diorang study dekat Tokyo dan saja nak berjalan-jalan di Kyoto.

Fushimi Inara Taisha


Macam ni lah pemandangan bila pergi waktu end of winter, semua kering kontang ye

Fushimi Inara Taisha


Dekat depan juga jumpa benda ni. Not sure dekatsana panggil apa. Tapi boleh cuci mulut / kumur-kumur. Nad tengok je orang lain buat, tak rasa nak try pulak ๐Ÿ˜…

Harini hanya sempat berjalan separuh hari saja. Lepastu terus berkejar untuk naik Shinkansen untuk ke Tokyo! Yeayyy. Bandar Tokyo pun best jugak. Sebab apa best!? Nanti Nad cerita ehh hehe.

Next post : Tokyo Disneysea

You Might Also Like

36 comments

  1. Believe it or not, the time we went to Japan we actually missed Arashiyama sobss! Too pack going here and there, and limited time sbb stop by nursing anak, tukar pampers etc. Kena pegi balik!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Allah, ruginya kak Julia! But its okay, there will always be next time kan. Kalau bawa anak kecil memang time consuming sikit. Nad travel dengan kawan berdua je so senang sikit pergerakan tu..

      Padam
  2. Tak pernah lagi sampai Jepun. Maybe one day. Korea je pernah. Selalu dengar cerita pasal tempat kat Jepun yang banyak buluh ni. Nanti la kena plan ke sini nanti.

    BalasPadam
    Balasan
    1. In shaa Allah. Wahh dah sampai Korea eh. Nad next month baru nak ke Korea hehe. Yes bamboo forest ni memang famous dan menjadi tempat tumpuan pelancong.

      Padam
  3. wah bestnya jalan2! teringin nak pergi juga. thank you tau ssebab share pengalaman dekat sana. nanti kalau ada masa bolehlah try juga hahaah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe kalau ada rezeki boleh sampai sana juga Khai. Tak mustahil pun kan..

      Padam
  4. Tengok gambar pun dah rasa seronok dan sejuk mata memandang. Bestnya nad!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe Alhamdulillah. Memang seronok dan satu pengalaman yang tak boleh dilupakan.

      Padam
  5. Tak sampai hajat lagi saya nak ke Kyoto. Sebelum ni pernah ke Tokyo je. Bamboo forest tu Antara aim jugak la. Kena datang pagi untuk taknak orang ramai. Ada masuk tak group RTJ (road to Japan)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wahhh, okay lah tu dah pernah sampai Japan. Lepasni mesti ada rezeki punya nak jejak Kyoto, in shaa Allah. Betul, kena datang awal pagi kalau nak elak sesak. Tapi Nad sampai pun dah pukul 9 hehe. Takde pulak masuk group RTJ tu awak..

      Padam
  6. Ni memang port wajib kalau ke sana kan? My sis aritu pergi pub dorang amik gambar kat sana..lawa je tengok.. bila lah nak ada rezeki melawat japan ni..bucket list lama ni..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, memang port wajib singgah kalau dah sampai Japan. Hehe in shaa Allah one day tercapai tu..

      Padam
  7. cantiknya tiang yang bercorak kimono tuuuuu! kalau sy dah rimas dah tgk ramai sgt org hahaha nak ambil gambar pun malu2 dah hahaha. one day nak gak jejak japan hehe!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah kimono forest ni memang cantik Tashira! Cuma tak ramai sangat orang yang datang sini.. Hahhaha ala jangan lah malu. Penat je datang jauh-jauh pastu malu nak amik gambar. Ameen, Tashira boleh!

      Padam
  8. bestnya ke jepun. salah satu negara yang mnjadi wishlist utk saya pergi bila dah berwang. haha :) seronok tengok rakan dapat travel ke sana. in shaa Allah ada rezeki saya nanti. terima kasih share ya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takpe, menyimpan sikit-sikit dari sekarang mesti boleh tu Aerill. In shaa Allah soon awak pula..

      Padam
  9. cantiknya pemandangan...suka tengok semua pic dalam entri nih. memang teringin nak pergi jepun tapi masih dalam wishlist lagi, tak tahu nak pergi bila...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thank you Iffah :) Kalau dah ada dalam wishlist tu in shaa Allah satu hari nanti dapat la pergi hehe.

      Padam
  10. Amboi susahnya nak sebut nama tempat ini heheh tapi cantik tak terkata dan tak ada kat tempat lain. Menariknya teringin nak pergi lah huhuhuh tunggu ada promosi tiket penerbangan thanks share lokasi menarik ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha ala susah ke Maha. Kalau baca sepatah sepatah, senang je nak sebut sebenarnya. Hehe Maha, Nad pergi haritu pun sebab ada promo flight tula. Nanti kalau Maha ke sana boleh la singgah..

      Padam
  11. tempat wajib pergi kalau ke sini kan..hehee..tengok ramai bergamabr dekat sini..haihh seronoknyaaa..harap dapatla ke sini..cntik tempatnyaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang wajib kak Nadia! Hehe. Tenang je rasa bila pergi sini, view pun cantik juga. In shaa Allah kalau ada rezeki, akak pun dapat datang sini..

      Padam
  12. Bestnyer jejalan ke sini.
    Rawlins suka ke Jepun, sini tak sampai lagi. Harapnya ada rezki la nak melawat dalam waktu terdekat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. In shaa Allah kalau ada rezeki dapat la sampai sini Rawlins :) Pergi la hujung tahun nanti time winter.

      Padam
  13. OMG apa yang nad update ni memamg Lia wishlist nak kesana. Jelesnya harap sangat 1 day dapat ke sana. eh next tokyo disneysea kan. tak sabar nak baca.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hopefully one day Lia dapat ke sana! Mesti boleh punya, sebab Lia pun memang kuat berjalan dan explore kan. Kalau ada rezeki nanti dapat la datang sini. Hehe haah Tokyo Disneysea..

      Padam
  14. CAntiknya gambar bamboo tu. Ni memang main attraction dekat jepun kan. Sini memang cantik kalau buat gambar ootd.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu kak Fadzi, Arashiyama Bamboo Forest ni salah satu tempat kunjungan pelancong kalau datang sini. Nak ootd kalau ramai orang susah sikit ehehe.

      Padam
  15. wah. bertuah nyer Nad dpt jalan2 tepi pokok buluh di jepun :)
    alhamdulillah...
    cantik2 ekk view di sana. ni baru tgk gambar.
    kalau dpt merasa salji halus tu lagi happening ekk, Nad :)
    takpe, next time in shaa Allah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, rezeki Nad Aida dapat jalan ke sana.. Betul, Nad ada tengok jugak sesiapa yang pergi on winter, memang cantik sangat tempat ni kalau bersalji.

      Padam
  16. No doubt that this place is really iconic and a landmark that should not be missed. But I can see that there are so many people at the back right.

    BalasPadam
    Balasan
    1. This is the landmark! Haha yes, I'm going on peak hour btw. Usually if you don't want to go with the crowd, you can try be here early in the morning or late evening.

      Padam
  17. bestnyaaa, memang kawasan famous nie kat japan. entah bila boleh jejak japan nie. harap akan jejak japan suatu hari nanti :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe Alhamdulillah BV, dapat jugak akak merasa hehe :p In shaa Allah kalau ada rezeki nanti BV pula ke sana.

      Padam