Salam Perintah Kawalan Pergerakan #StayAtHome

3:21 PTG

Assalamualaikum Hai.

Ok sejujurnya memang dah lama sangattt Nad tinggalkan dunia blogging ni ok. Last entry pun masa bulan December haritu. Itu pun sebelum-sebelum tu memang dah slow down menulis. Sampai satu tahap rasa nak quit terus dah blogging. Baru-baru ni saja lah nak try bukak blog sendiri, ERROR. Pelik jugak dah kenapa kan, rupanya domain pun dah expired. Haaa punya lah lama tinggalkan blog kan, domain expired pun tak perasan.

Bukan apa, lama-lama seni nak menulis tu dah macam tak ada. Menulis sebab entry berbayar. Menulis sambil nak kena jaga SEO semua. Nak kena jaga ranking, pageviews. Jadi banyak benda. Lama-lama rasa seronok tu dah tak ada. Compared to masa awal-awal blog ni ditubuhkan, main tulisss je apa kita nak. Ye, penulisan memang kena improved. Apatah lagi bila kita dapat income dari menulis ni kan. Of course la kena rajin publish topic yang menarik minat pembaca, topic yang ramai orang cari.

But maybe, sebab hanya focus ke arah itu jadi seronok tu hilang. 

Nak kata tak rindu, mestilah rindu. Dah 10 tahun kot kita blogging. Bukan 1-2 tahun yang hanya buat blog hanya disebabkan trend jee. 

Beberapa hari lepas, Nad saja bukak nak tengok dashboard blogger. Wehh, hahahhaha bila dah lama tak menulis ni, tinggi pulak lah pageviews blog kita. Dulu waktu active rasa macam senduuu je hari-hari risau macam mana cara nak naikkan pageviews. Macam mana cara nak bagi Adsense naik cepat. Bila dah stop blogging, mencanak pulak pageviews sampai 70k sebulan. Selama ni nak capai 15k pun semput. Income Adsense pun steady je naik sebulan $15. Selama ni $0.2 sebulan. Kau rasa?

Nad percaya, peningkatan ni of couse la dari zaman kesusahan dulu-dulu yang banyak risau itu ini. Sebab keywords ni evergreen. Bukannya kita up post terus beribu orang baca kan. Benda ni semua ambil masa. Apatah lagi bila dah lama berblogging, content pun dah stable. Lebih mudah orang nak cari dan jumpa blog kita.

With that, I'm back! Tak sabar nak share my life journey again. Sambil selitkan dengan blogpost lain. 


P/s : Orang lain dah move on semua nak jadi Youtubers, kita sibuk buat comeback nak blogging hahaha.


You Might Also Like

16 comments

  1. welcome back ! lama x singgah sini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi Ray! Nad pun memang dah agak lama off from blogging. Thank you for visiting! <3

      Padam
    2. hehe. you're welcome ^^
      keep on updating. i'll be happy to read.

      Padam
    3. I will. I just need some time to hahah.

      Padam
  2. Haha sama dah 10 tahun. Blogging sebab minat tulis pasal life haha. Yes we should buat comeback! Saya pun baru aktif balik kat blog 🤭

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lama kan kita bertahan hahaha. Jom lah kita teruskan minat tulis pasal life :p

      Padam
  3. welcome back kakkkk! punyalah lama akak tak buat post baru hahaha tadi bukak blog pastu nmpak akak up post baru dkat bloglist trus kite baca ni hahh hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahha alolo tahnk you! <3 Lama jugak lah 4 bulan langsung takde blogpost baru. Before tu pun memang dah slow down hehe.

      Padam
  4. Balasan
    1. Hahaha confident tak cukup la nak hadap camera Lieya :p

      Padam
  5. bestnya dah lama tak blogging pun pageviews naik banyak jee hahah
    saya ni blogger suam2 kuku, pageviews jangan tanyalah. amat menyedihkan xD

    welcome back kak nadd

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thank you Mazni! :)

      Hahahha sekarang la pun baru nak naik. Sebelum-sebelum ni pun sama sendu jugak. Gigih la kita nak tunggu naik kan.

      Takpe, usaha je lagi. Perbanyakkan content, nanti ada lah tu entry yang famous ramai datang.

      Padam
  6. Xpe la blogging laa blk. Kita pn jln2 cr org2 lama yg dulu2 active ni. Hehe tmbh2 time pkp ni boring.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha ni semua sebab pkp. Jom lah kita active semula ye.

      Padam